Vielä kesken. Palaan asiaan.

Ja jäikin kesken. Kirja on bestseller ja lainausaika niin lyhyt, että suosiolla lainaan sen uudelleen.
Voin suositella, jos olet kiinnostunut lukemaan 45-vuotiaan, elämänsä perheelle uhranneen naisen mietteitä ja seuraamaan hänen hämmentävää "matkaansa".  Ihan en ymmärtänyt, miten ihmeessä kirjan päähenkilö teki ratkaisunsa niinkuin teki, mutta ehkä se selviää uudella lukemiskerralla.

Lessingin nettisivut: http://www.dorislessing.org/

Doris Lessing
eli Doris May Tayler, syntyi 1919 Persiassa (Iranissa), josta brittiperhe muutti 1925 Rhodesiaan. Koulunkäynti keskeytyi tytön ollessa 13-vuotias, minkä jälkeen hän työskenteli mm. lastenhoitajana ja puhelunvälittäjänä. Vuonna 1949 Lessing muutti Lontooseen, missä hänen esikoisromaaninsa The Grass Is Singing ilmestyi 1950 (Ruoho laulaa, 1978). Se herätti heti laajalti huomiota käsitellessään rohkeasti Afrikan mustien ja valkoisten jännitteisiä suhteita. Kultainen muistikirja (1968) oli moniääninen muotokokeilu, josta tuli heti feministien raamattu. Ensimmäisen monista Booker-ehdokkuuksistaan Lessing sai romaanista Unesta päivää päin (1971). Tästä huimasta matkasta ihmisen sisäavaruuteen kirjailija siirtyi luontevasti science fictioniin, jota pitää mainiona kontekstina tutkia yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Lessingin laajasta tuotannosta on suomennettu 22 teosta vv. 1961-1989. Niiden universaalit teemat kumpuavat paljolti afrikkalaisesta kasvualustasta; hän käsittelee rotusyrjinnän ja inhimillisten ennakkoluulojen lisäksi toistuvasti myös kulttuurisia yhteentörmäyksiä ja yksilöä erilaisten vastakkaisten elementtien puristuksessa.

Doris Lessing on palkittu lukuisilla kirjallisuuspalkinnoilla. Nobelin palkinto hänelle myönnettiinv uonna 2007